Home > Nieuws

Laatste nieuws

Vervuiling smeerolie voorkomen door beluchting met breathers

Één van de voornaamste oorzaken van schades aan machines, is de verminderde kwaliteit van smeermiddelen. Zo kan de conditie van smeerolie in een reservoir al flink teruglopen door contaminatie, zoals vervuiling met stof en vocht. Dat is funest voor een machine en kan leiden tot productiestilstand en flinke schade. Martin Koek, specialist smeermiddelen, legt uit hoe je dat kan voorkomen.

Beluchting stelt smeerolie bloot aan de buitenlucht

Olie wisselt van temperatuur en dus ook de lucht in het oliereservoir. Om die lucht ruimte te geven om uit te zetten en te krimpen, worden die reservoirs voorzien van beluchting. Ook om te zorgen dat olie makkelijk in en uit het reservoir kan als deze ververst wordt.

Zo'n beluchting vind je bijvoorbeeld terug op hydraulieksystemen, carters, tandwielkasten, etc. Alleen stelt beluchting de smeerolie wel bloot aan lucht van buiten. Zeker in een industriële omgeving en in de open lucht betekent dit dat vocht en stof zich ongemerkt  met olie kan vermengen. Todat er een storing optreedt.

Stof in smeerolie gedraagt zich als een schuurmiddel

70% van alle mechanische storingen zijn te wijten aan oppervlakte degradatie.

  • 50% mechanische slijtage (deeltjes)
  • 20% corrosieve slijtage (water)

Stof en vocht spelen daarin een grote rol. Stof, deeltjes, in smeerolie heeft ernstige gevolgen voor de gesmeerde delen. Stof gedraagt zich als een schuurmiddel wat aandrijfdelen zoals assen, lagers en tandwielen ernstig beschadigt. Afkoeling van olie veroorzaakt condensatie van vocht als water op de olie. Eenmaal vermengt met olie, in vaktermen “emulgeren”, verliest de olie alle smerende eigenschappen. Deze vorming van "sludge", in vaktermen ook “mayonaise" genoemd, is desastreus voor gesmeerde delen.

Optimaal beluchten, maar stof en vocht buitenhouden

Zo werken de LE Xclude breather filtersVoorkomen is vele malen voordeliger dan vervangen. Om het oliereservoir toch optimaal te beluchten, maar stof en vocht buiten te houden, moet je speciale “breathers” met filters toepassen. Deze breathers bestaan uit twee delen:

  1. Een polyester filterelement wat stof tussen 3 en 10 micron afvangt.
  2. Een element op basis van silicagel wat de relatieve vochtigheid reguleert.

De breathers zijn eenvoudig te monteren op beluchtingsgaten en doen meteen hun werk. Omdat het ene reservoir groter is dan het andere, zijn onze Xclude™ breathers verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

De voordelen nog een keer op een rij:

  • Voorkomt waterverontreiniging uit het reservoir.
  • Voorkomt roest en corrosie.
  • Verbetert de smering.
  • Verlengt de levensduur van het oliefilter.

Meer weten?

Meer weten over breathers? Bel onze specialisten, tel. 0223-635852
of stel je vraag via het online contactformulier.

LE Xclude breathers